Υπάρχουν δύο βασικά μέρη στην συνεργασία μίας επιχείρησης με μια εταιρεία μάρκετινγκ: προγραμματισμός και εκτέλεση. Στην εκτέλεση, η εταιρεία μάρκετινγκ αναλαμβάνει εξολοκλήρου τη δουλειά και παράγει τα πάντα, από την ανάρτηση των κοινωνικών μέσων έως τη δημιουργία της ιστοσελίδας, στο πλάνο στρατηγικής μάρκετινγκ και πολλά άλλα.

Στην ουσία και με απλά λόγια, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες μάρκετινγκ παρέχονται από έμπειρα και εξειδικευμένα άτομα στον τομέα του μάρκετινγκ που ειδικεύονται στη στρατηγική, τον έλεγχο και την ανάλυση, την ίδια ώρα που η εσωτερική ομάδα μάρκετινγκ της εκάστοτε εταιρείας επικεντρώνεται στην εφαρμογή και την εκτέλεση.

Το πρώτο στάδιο για τον κάθε σύμβουλο και σε κάθε περίπτωση είναι η έρευνα αγοράς για την κατανόηση του προϊόντος ή/και της υπηρεσίας αλλά και του καταναλωτή στον οποίο απευθύνεται. Ο καθορισμός των σωστών προοπτικών και η συλλογή χρήσιμων πληροφοριών είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την έναρξη της επικοινωνίας και τον αποτελεσματικό σχεδιασμό της επιχειρηματικής στρατηγικής. Οι επιχειρήσεις μεταβαίνουν πλέον σε πελατοκεντρικά μοντέλα που απαιτούν την οικοδόμηση μιας αποτελεσματικής ανάλυσης πελατών και τη δημιουργία της διαδικτυακής και μη κοινότητας.

Η χρήση προηγμένων μεθόδων διαβούλευσης και τακτικής μάρκετινγκ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τη δημιουργία αποτελεσματικών KPIs. Οι επιχειρήσεις αναζητούν πάντα εξαιρετικά εξειδικευμένες απόψεις και βοήθεια από ειδικούς, όχι μόνο για την εκπλήρωση των στόχων τους, αλλά και για την παροχή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στην αγορά. Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες απαιτούνται πάντα για να προσθέσουν αξία στην επιχείρηση και τις δραστηριότητες μάρκετινγκ.

Το κύριο όφελος των συμβούλων μάρκετινγκ είναι η ικανότητά τους να αποτρέπουν τις εταιρίες από το να κάνουν γνωστά και συνηθισμένα   λάθη μάρκετινγκ τα οποία συνήθως στοιχίζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Η πολυπλοκότητα του ψηφιακού μάρκετινγκ, όπως Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και ιστοσελίδες, δημιούργησε μεγάλη ζήτηση για συμβούλους σε όλα τα ψηφιακά κανάλια καθώς και σε πλατφόρμες.

Η παροχή συμβουλών μάρκετινγκ είναι ένας εξωτερικός πόρος για κάθε επιχείρηση που φέρνει νέες απόψεις και ιδέες στα εμπλεκόμενα άτομα του μάρκετινγκ της κάθε εταιρείας. Τα στάδια προσέγγισης σε κάθε περίπτωση είναι τέσσερα και έχουν ως εξής:

 

  1. Διάγνωση Παρούσας Κατάστασης – Μέσα από την έρευνα και τον διάλογο με τα εμπλεκόμενα άτομα της εταιρείας, αναγνωρίζεται η κατάσταση της την παρούσα στιγμή. Τι πόρους υπάρχουν διαθέσιμα, ποια είναι η υπόσταση της εταιρείας, οι στόχοι, το όραμα, κ.α.
  2. Δημιουργία Στρατηγικής Μάρκετινγκ – Μετά από μελέτη και αξιολόγηση του 1ου μέρους, ετοιμάζεται μία πρόταση με συγκεκριμένες ενέργειες και ένα ετήσιο (συνήθως) πλάνο για την επίτευξη των στόχων ακολουθώντας μια λογική ανάπτυξη.
  3. Εφαρμογή Στρατηγικής Μάρκετινγκ – Με βάση το 2ος μέρος, ξεκινά ο προγραμματισμός και η εφαρμογή της προκαθορισμένης στρατηγικής μάρκετινγκ σε όλες τις πλατφόρμες επικοινωνίας, όπως Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, Google, ιστοσελίδα, billboards, ραδιόφωνο, κ.α.
  4. Αξιολόγηση της Στρατηγικής – Κατά τακτά χρονικά διαστήματα γίνεται μία ποσοτική και ποιοτική αξιολόγηση όλων των ενεργειών, ούτως ώστε να γνωρίζει τόσο η επιχείρηση όσο και ο σύμβουλος ποιες ενέργειες έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα και ποιες χρειάζονται προσαρμογές, για τη μέγιστη αξιοποίηση του οικονομικού προϋπολογισμού και την επίτευξη των στόχων.

Στόχος κάθε συμβούλου και σε κάθε περίπτωση είναι η καταβολή της απαιτούμενης γνώσης και προσπάθειας ούτως ώστε η εταιρεία να πετύχει τους οικονομικούς και όχι μόνο στόχους της. Κανείς δεν υπόσχεται μαγικές συνταγές και φανταστικά σενάρια επιτυχίας. Χρειάζεται σωστή μελέτη, αρκετή δουλειά και αρμονία μεταξύ όλων των φασμάτων που εμπίπτουν στο μάρκετινγκ.

Panayiotis Sakki

Panayiotis Sakki

Director ONTIME MEDIA

recent articles

keep up with the trends

Marketing Executive

Marketing Executive

What you will do at Ontime:   Manage all Ontime's owned brands overall communication strategy Handle & monitor communication for all social media accounts on all platforms such as Facebook, Instagram, YouTube, TikTok & LinkedIn Devising and presenting...

read more
Influencing Marketing

Influencing Marketing

Το screen time αυξάνεται και το μεγαλύτερο ποσοστό χρόνου επενδύεται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης όπως και στο διαδίκτυο, ως πηγή ενημέρωσης, αλλά και διασκέδασης. Οι εταιρείες ψάχνουν συνεχώς εναλλακτικούς τρόπους να “εκμεταλλευτούν” αυτόν τον χρόνο, για την...

read more
Οικογενειακές Επιχειρήσεις: Η μετάβαση στην επόμενη γενιά

Οικογενειακές Επιχειρήσεις: Η μετάβαση στην επόμενη γενιά

Αν όχι όλοι, το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρηματιών βασίζεται στα παιδιά του για να αναλάβουν είτε την εταιρεία που κληρονομήσαν από την προηγούμενη γενιά, είτε την εταιρεία που χτίσανε με τον ανάλογο κόπο και μόχθο. Σε μία κουβέντα μας πριν από μερικές μέρες με τον...

read more

Share This

Share this post with your friends!