Στην Άπω Ανατολή υπάρχει ένα δέντρο, το μπαμπού, το οποίο μέσα από τον τρόπο που μεγαλώνει μπορεί να δώσει εκπληκτικά μαθήματα για τον κάθε επιχειρηματία.

Όταν το μπαμπού φυτευτεί χρειάζεται καθημερινή καλλιέργεια και πότισμα. Ωστόσο, χρειάζεται 4 χρόνια ώστε το μπαμπού να φυτρώσει και να μεγαλώσει. Το μπαμπού για 4 ολόκληρα χρόνια δεν δείχνει καμιά ένδειξη προόδου. Μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου να κάνει το ίδιο πράγμα κάθε μέρα για 4 χρόνια χωρίς αυτό να επιφέρει αποτέλεσμα; Τι θα έκανες σε αυτή την περίπτωση;
Αυτό που συμβαίνει στον 4ο χρόνο είναι πραγματικά απίστευτο. Το μπαμπού μέσα σε μια περίοδο 5 εβδομάδων μεγαλώνει έως και 90 πόδια (27 μέτρα).

Τι πιστεύεις; Πως η ανάπτυξη του έγινε τις τελευταίες 5 βδομάδες ή γινόταν κατά τη διάρκεια των 4 χρόνων;

Είναι προφανές ότι το μπαμπού μεγαλώνει υπόγεια καθ’ όλη τη διάρκεια των 4 χρόνων – χωρίς κάποια ορατή ένδειξη. Για να παραμείνει ισχυρό, το μπαμπού αναπτύσσει το στερεό ριζικό σύστημα που είναι απαραίτητο για τη στήριξη του ύψους και του βάρους  για την υπόλοιπη ζωή του. Το σύστημα αυτό το βοηθάει να επιβιώσει στις πιο σκληρές συνθήκες, χάρη στην ανθεκτικότητα, τη δύναμη και την ευελιξία του.

Μήπως μπορείς τα ταυτίσεις την ιστορία αυτή με τους επιχειρηματικούς σου στόχους; Μήπως πολλές φορές οι προσπάθειες σου φαίνονται να μην επιφέρουν αποτελέσματα οδηγώντας σε στα πρόθυρα να παραιτηθείς; Η επιτυχία χρειάζεται γερά θεμέλια ώστε να κτιστεί πάνω, να φανεί και να παραμείνει μακροπρόθεσμα. Τα θεμέλια αυτά μπορεί να χρειαστούν χρόνια να δημιουργηθούν και να αναπτυχθούν.

Αυτό μπορεί να συνδεθεί άριστα με το Business Growth μιας εταιρείας και την τοποθέτηση της στο διαδίκτυο. Το διαδίκτυο αποτελεί μια ισχυρή στρατηγική για τη δημιουργία νέων δυνητικών πελατών (leads), την ευαισθητοποίηση (brand awareness) και την αύξηση του traffic σε μια ιστοσελίδα μέσω social media και Google. Ωστόσο, αν και το διαδίκτυο είναι ένα ισχυρό εργαλείο, πολλές φορές χρειάζεται χρόνο και υπομονή ώστε να μαθευτεί ένα brand και να υπάρξουν ορατά αποτελέσματα. Ο χρόνος είναι ένα δυνατό χαρτί για το διαδίκτυο, μιας και παρόλο που δεν μπορούμε να δούμε αποτελέσματα από την αρχή, κτίζεται ένα δυνατό υπόβαθρο για το brand μέρα με την μέρα και καθώς περνά ο χρόνος, τα αποτελέσματα γίνονται πιο ορατά. Επομένως, η αλλαγή απαιτεί χρόνο, επιμονή, υπομονή και επιμελή προσπάθεια, ώστε να δημιουργηθεί μια γερή βάση για την επιτυχία.

Κάποια όνειρα μπορεί να χρειαστούν μήνες ή και χρόνια για να ολοκληρωθούν. Τα μικρά βήματα κάνουν τη μεγάλη διαφορά μακροπρόθεσμα. Ένας επιτυχημένος άνθρωπος δεν σταματά, προχωρά ακόμη και αν δεν βλέπει κάποιο ορατό αποτέλεσμα, αφού γνωρίζει ότι η επιμελής προσπάθεια θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα εν τέλει. Μην αφήσεις τα συναισθήματα απογοήτευσης ή φόβου, τις καταστάσεις ή άλλα άτομα να σε εκτροχιάσουν από το στόχο σου. Κάνε την αρχή και συνέχισε να προσπαθείς. Θα σε εκπλήξεις για το πόσα μπορείς να καταφέρεις. Και το σημαντικότερο είναι η αυτό-ανάπτυξη σου μέσα από χρόνια δουλειάς.

Σκέψου τη δικιά σου παρουσία στο διαδίκτυο σαν ένα μπαμπού το οποίο χρειάζεται χρόνο για να σε φέρει στην επιτυχία. Αυτό που χρειάζεται είναι υπομονή, επιμονή και συστηματικότητα.

Ioanna Crysostomou

Ioanna Crysostomou

Account Manager ONTIME MEDIA

recent articles

keep up with the trends

Tι μπορούμε να μάθουμε σαν επιχειρηματίες από τις ‘αποτυχίες’ του Elon Musk

Tι μπορούμε να μάθουμε σαν επιχειρηματίες από τις ‘αποτυχίες’ του Elon Musk

Δεν κράτησε για πολύ η πρωτιά του Elon Musk ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο μετά από την πτώση κατά 14 δισεκατομμύρια δολάρια, της περιουσίας του, μέσα σε μια μέρα. Μικρό το κακό φυσικά, ο γραφών και οι αναγνώστες αυτών των γραμμών πιθανών να χρειαστούμε...

read more
‘Τρέχουμε’ με ελαστικά MICHELIN

‘Τρέχουμε’ με ελαστικά MICHELIN

Με το τέλος του 2020, ένα πολύ σημαντικό ‘deal’ επισημοποιήθηκε κι αυτό αφορούσε την μετάβαση των brands του ομίλου MICHELIN από τη μέχρι πρότινος εταιρεία αντιπρόσωπο, L.P.Franceskides, στην CTC AUTOMOTIVE μέλος του ομίλου CTC. Μαζί με την περίφημη μάρκα, η CTC...

read more
Video Editor/Videographer

Video Editor/Videographer

What you will do at Ontime:   Working with a collaborative team to create commercials, vlogs, podcasts and short film productions Plan shootings with the team and clients Ensure that equipment for shootings is present and working Film videos on set or on location...

read more

Share This

Share this post with your friends!